Frankrijk vakantieland


Frankrijk is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlandse en Belgische bevolking. Vooral de Franse campings zijn populair. Frankrijk is dan ook een land wat niet onbekend is met toeristen. In bijna elke plaats is wel een hotel, pension of camping te vinden. Vooral in Zuid-Frankrijk is men berust op de vakantieganger. Het is wel verstandig om voor de campings in toeristengebieden te reserveren. Je bent lang niet de enige vakantieganger die er met de caravan op uit trekt om te kamperen in Zuid-Frankrijk. Dat zul je ook wel merken op de snelwegen naar het zuiden. Wildkamperen is, net als in de meeste Europese landen, niet toegestaan. Maar naast campings zijn er dus ook voldoende andere manieren van overnachtingen mogelijk in Frankrijk.
Een leuke suggestie is Sans Parure; B&B, vakantiehuisjes en boerencamping in de Auvergne, het hart van Frankrijk. Een prima plek als je op een relaxte manier de vakantie wilt doorbrengen!
Uiteraard zijn er in dit deel van het land diverse goede overnachtingsmogelijkheden te vinden. 

Hoewel de oude historische provincies van Frankrijk na de Franse Revolutie werden afgeschaft, hebben zij hun betekenis behouden voor de geografische, culturele, en economische indeling van het land. Deze provincies weerspiegelen de natuurlijke geografische gebieden van Frankrijk en behouden ondanks moderne bestuurlijke centralisatie hun diversiteit. Het hart van Noord-Frankrijk is de provincie Île-de-France. Het gebied wordt omringd door de provincies Champagne en Lotharingen (Lorraine) in het oosten; Artesië (Artois), Picardië, Frans-Vlaanderen en Normandië in het noordoosten en het noorden; Bretagne, Maine en Anjou in het westen; en Touraine, Orléanais, Nivernais en Bourgondië (Bourgogne) in het zuiden. Het verdere zuiden bestaat uit Berry en Bourbonnais. Tussen de Vogezen en de Rijn ligt de Elzas.

Zuid- en Centraal Frankrijk wordt gekenmerkt door de bergen van het Centraal Massief, één van de belangrijkste natuurgebieden van het land. Het bestaat uit de provincies Marche, Limousin, Auvergne en Lyonnais. De Rhône scheidt het Centraal Massief van de Alpen. De Alpen vormt de bergketen met de hoogste bergen van het land. Ten oosten van de Rhône liggen Savoye, Dauphiné en de Provence. Een deel van de kust van de Provence vormt de zeer toeristische Franse Rivièra. Het zuidwestelijke deel van Frankrijk bestaat uit de kleine Pyreneeën-provincies Roussillon, Foix, Béarn en Frans Navarre en de enorme provincies Gascogne en Guyenne. Deze laatste twee vormen de grote laagvlakte van Aquitanië, die in de stroomgebieden van de westwaarts stromende rivieren Garonne en Dordogne ligt. In het centrale gedeelde van de westkust, tussen het estuarium van de Gironde en de Loire, liggen de provincies Saintonge, Angoumois, Aunis en Poitou.

Frankrijk, dat 13x zo groot is als Nederland, heeft een landschap wat nooit verveeld. Waar het noordoosten door eindeloze graanvelden wordt gedomineerd, daar beland je aan de zuidkust in prachtige bossen met kurkeiken en olijfgaarden, en waar Normandië zich kenmerkt door een lieflijk bocage-landschap, daar bepalen steile rotswanden met rode wouwen en buizerds het Marnedal. Gebergten zijn er vooral in het oosten en zuiden. Spectaculair zijn natuurlijk vooral de Alpen.


Hieronder enkele site's welke aan dit vakantieland gerelateerd zijn:

La Sarrazine – vakantiewoning omgeving Ardèche
Kindvriendelijke gîte Frankrijk